Leto nám ponúka svieže a čerstvé ovocie. Ale viete ho správne jesť na rôznych spoločenských podujatiach? Aj konzumácia ovocia má svoje pravidlá.
Ovocie sa mnohokrát servíruje vo svojom obale, čiže v šupke, preto ho musíme pred konzumáciou jednoducho “odbaliť”. Ovocie jeme pomocou príboru, rukami len v prípade, ak nám obsluha na stôl prinesie misku na opláchnutie prstov finger-bowl.
Všeobecné pravidlá servírovania ovocia:
• ovocie má vyzerať pekne a esteticky uložené , preto vyberáme najkrajšie kusy a dôkladne ho umyjeme
• nezabudnite na papierové obrúsky, sú vhodnejšie na utretie
šťavy z ovocia
• na stôl pripravte tanieriky, nôž a vidličku
• ak banány netvoria ozdobu stola, odreže vrchnú časť
Bobule ako jahody a hrozno jeme rukami. Jahodu uchytíme za stopku, strapec hrozna si prenesieme vidličkou na tanier a ujedáme bobule hrozna.
Melónové plátky alebo kúsky, ktoré dostaneme od obsluhy na tanier, si nakrájame ešte na menšie kúsky a zároveň odstránime nožíkom malé zrniečka. Kúsky konzumujeme vidličkou.
Z banánu najprv odrežeme konce oboch strán, šupku narežeme na oboch pozdĺžnych stranách, ľavej i pravej, šupku zrolujeme na vidličku a banán krájame na kolieska.
Broskyne sa konzumujú ovocným príborom.
Čerešne si prenesieme na dezertný tanier a konzumujeme rukami, pričom kôstku vyberieme z úst na tanier použitím lyžičky.